Corona 1 april 2020 90 x bekeken

5 vragen aan de auteur van het Leerpad ‘Zuurstof toedienen’

De coronacrisis vraagt het uiterste van zorgpersoneel. Het leerpad ‘Zuurstof toedienen’ ondersteunt professionals in hun dagelijks werk. Karlijn de Boer is auteur van het leerpad en zelf oud-verpleegkundige. We legden haar vijf vragen voor.

Op welke manier houd jij je op dit moment bezig met Corona?

“Ik werk niet meer als verpleegkundige maar als auteur. Het leerpad ‘Zuurstof toedienen’ heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaringen, gecombineerd met de officiële richtlijnen en protocollen. Ik ben blij om op die manier iets te kunnen bijdragen. Want één ding is zeker: het wordt spannend voor iedereen in de zorg.”

Hoe kunnen ziekenhuizen het leerpad op dit moment inzetten?

“Patiënten met het Corona-virus zijn vaak benauwd. Hiervoor is een goede observatie van de patiënt en het toedienen van zuurstof van levensbelang. In het leerpad worden deze onderdelen behandeld.”

“Zorgmedewerkers die Corona-patiënten verplegen kunnen er hun kennis mee opfrissen. Herintreders die zich melden in de strijd tegen Corona zorgen ermee dat hun basiskennis weer op orde is. Omdat iedereen op dit moment weinig tijd heeft, zou mijn advies zijn dat één of twee verpleegkundigen van een afdeling het leerpad doorlopen en er een korte klinische les over maken waarin ze de kennis delen met de rest van de afdeling.”

Karlijn de Boer: “Gebruik ook je zintuigen om een patiënt te beoordelen”

Wat wordt er behandeld in het leerpad?

“De basis-anatomie en pathofysiologie van de luchtwegen komt aan bod. Je leert wat de symptomen van longontsteking en zuurstoftekort zijn, hoe je je patiënt observeert en symptomen signaleert. Bijvoorbeeld door je eigen zintuigen in te zetten: wat hoor je, wat zie je? Kan je patiënt zijn zinnen afmaken, komt hij benauwd over, wat is de kleur van de huid? Je leert hoe je zuurstof toedient en de saturatie meet, maar ook over veelvoorkomende fouten en problemen. En hoe zorg je dat de zuurstof daadwerkelijk in de longen terechtkomt?”

Welke speciale aandachtspunten zijn er in het leerpad?

“Het aspect van zelf kijken en luisteren is echt heel belangrijk. Zuurstof toedienen doe je altijd in opdracht van de arts. Maar als je patiënt acuut zuurstoftekort heeft, moet je direct starten met toedienen. Je overlegt daarna dan zo snel mogelijk met de arts.”

Heb je een tip voor zorgverleners die Corona-patiënten verzorgen?

“Corona-patiënten kunnen op een laat moment – als je denkt dat ze redelijk stabiel zijn – ineens alsnog verslechteren. Dat is echt een gevaar. En verder: houd moed en blijf van je af praten met collega’s, familie en vrienden over wat je meemaakt.”

Noordhoff en Corona
Samen met Profportaal Zorg ondersteunt Noordhoff ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgonderwijs tijdens de coronacrisis. Met gratis toegang tot meer dan 55 titels met essentiële info en e-learning modules over de meest voorkomende issues rondom COVID-19, kom jij goed beslagen ten ijs.

Tags : ,