Corona 6 april 2020 125 x bekeken

5 vragen aan de auteur van het Leerpad ‘Isolatie’

De coronacrisis vraagt het uiterste van zorgpersoneel. Het leerpad ‘Isolatie’ ondersteunt professionals in hun dagelijks werk. Marieke Renders is auteur van het leerpad en werkt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ze beantwoordt vijf vragen over COVID-19 en het leerpad.

Wat is jouw functie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

“Ik ben Procesbegeleider Loopbaanreis verpleegkundige en Praktijkdocent bij het Dialysecentrum. Door de wereldwijd steeds verdere verspreiding van Corona hing er al een tijd een donkere wolk boven ons hoofd. Maar nu is het dan echt zover en zit ons ziekenhuis er middenin. Een zeer heftige tijd voor onze collega’s van de kliniek. Als oud-verpleegkundige kan ik me goed voorstellen hoe het voor ze is. Een groot deel van hen moet dag in dag uit werken in isolatiemateriaal; schort, bril, mondkapje. Dat is warm, zwaar en benauwend. De onnatuurlijke afstand tot je patiënt maakt het er niet makkelijker op. Je ziet patiënten die erg ziek zijn en snel instorten. Veel van hen verlies je.”

Op welke manier houd je je op dit moment in het ziekenhuis bezig met Corona?

“Ik ben actief geweest bij de Corona bootcamp die we hier vier weken geleden ontwikkeld hebben. Inmiddels hebben bijna 1.000 mensen de bootcamp gevolgd; zowel onze eigen mensen die ingezet worden op Corona-afdelingen als herintreders die zich meldden om mee te helpen. In de bootcamp komen alle relevante onderwerpen aan bod; van hygiëne tot vitaal bedreigde patiënt, van verpleegtechnisch handelen tot elektronisch patiënten dossier.”

Hoe ziet de Corona isolatierichtlijn van het Jeroen Bosch Ziekenhuis eruit?

“Onze COVID-19 isolatie-richtlijn wijkt iets af van de richtlijn zoals aan bod komt in het leerpad ‘Isolatie’. Wij gebruiken geen strikte of druppelisolatie, maar hebben een richtlijn die is ontwikkeld voor de COVID-19. Het hele ziekenhuis hanteert nu de meest strikte richtlijn en dat betekent: je draagt een bril, muts, masker, schort en handschoenen. Dit geldt altijd en voor iedereen. Na twee tot drie uur werken in isolatie neem je pauze en verwissel of reinig je de isolatiematerialen.”

Marieke Renders: “Het in de juiste volgorde uitvoeren van de stappen is essentieel”

Welke speciale aandachtspunten zijn er als het gaat om isolatie in Corona-tijd?

“Het is essentieel dat je de stappen die op je isolatiekaart van jouw werkplek staan, exact opvolgt. En in de juiste volgorde. Op welke manier en in welke volgorde trek je alles aan en weer uit? Wapperen met je schort bij het uitkleden kan al genoeg zijn om het virus alsnog te verspreiden of zelf op te pikken.”

Heb je een tip op het gebied van isolatie voor zorgverleners die Corona-patiënten verzorgen?

“Blijf goed voor jezelf zorgen, ook al is de druk hoog. Zorg voor rust, eet goed. Alleen dan houd je het vol en kun je iets voor een ander betekenen. Ga niet over je grenzen heen. Dit is geen sprint maar een marathon, het gaat wel even duren. Maak gebruik van de geweldige initiatieven die er zijn. Bij ons in het ziekenhuis is een Jumbo-winkeltje opgetuigd waar personeel boodschappen kan doen. Ook wordt er een aantal keer per week een maaltijd uitgedeeld bij de ingang door een groep Brabantse ondernemers. Er zijn enorm veel barmhartige initiatieven door bedrijven uit de omgeving. Prachtig toch!”

Noordhoff en Corona
Samen met Profportaal Zorg ondersteunt Noordhoff ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgonderwijs tijdens de coronacrisis. Met gratis toegang tot meer dan 55 titels met essentiële info en e-learning modules over de meest voorkomende issues rondom COVID-19, kom jij goed beslagen ten ijs.

Tags : ,