Wat is het belang van mondverzorging? Hoe pas je dat toe in je werk als zorgverlener? Wat zijn de bijwerkingen van medicatie op de mondverzorging? Welke problemen kunnen er ontstaan? Goede mondverzorging is van belang voor het welbevinden en de gezondheid van (zeker) ouderen. Het is belangrijk dat zorgverleners in staat zijn om problemen op dit vlak tijdig te signaleren. En bewoners te kunnen ondersteunen bij een goede mondverzorging.
In de online cursus wordt uitgebreid ingegaan op belangrijke aspecten rondom mondzorg. Na het afronden van de e-learning Mondzorg heb je voldoende kennis om de cliënt te ondersteunen bij de mondverzorging en om de mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënten uit te voeren. Je weet onder meer hoe je aandoeningen en problemen in de mond signaleert en welke mondverzorging daarbij past.
Je bepaalt je eigen leerpad binnen de cursus en kiest de onderdelen die voor jou relevant zijn.
WAAROM DIT LEERPAD?
Tandbederf, aantasting van zenuwen en bloedvaten, bloedend en ontstoken tandvlees, parodontitis. De mond zit vol met bacteriën. Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Te weinig aandacht voor mondzorg kan leiden tot vervelende en soms ook ernstige aandoeningen. Zeker bij ouderen verdient dit onderwerp de aandacht. Zij hebben vaak last van achterblijvende voedselresten, waardoor eten minder plezierig wordt. Medicijngebruik is een extra risico. Veel geneesmiddelen hebben invloed op de gezondheid van de mond. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tandvleeszwelling, een droge mond en smaakverandering.
Het is belangrijk dat je als zorgverlener weet waaruit de basismondverzorging bestaat. En hoe je de mondverzorging kunt ondersteunen en, indien nodig, overnemen van bewoners. Ook dien je problemen tijdig te signaleren en te weten welke interventies je kunt inzetten.
INHOUD ONLINE CURSUS MONDZORG
De online cursus bestaat uit diverse onderwerpen, de zogenaamde leerobjecten. De leerobjecten samen vormen een leerpad. Tekst wordt afgewisseld met filmpjes en plaatjes. Door de diagnostische toets te doen, kun je je leerbehoefte bepalen en kiezen welke onderdelen noodzakelijk en relevant voor jou zijn. Je geeft dus zelf vorm aan je eigen leerpad.
In de online cursus Mondzorg komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Theorie over mondzorg met onder ander het belang van mondgezondheid.
- Taken en betrokken disciplines.
- Materialen bij mondverzorging.
- Mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënten: basismondverzorging, dagelijkse mondhygiëne, hygiënische maatregelen en werkhouding.
- Mondverzorging in bijzondere situaties: dementie, bijwerkingen van medicatie, diabetes, sondevoeding, slikproblemen, vegetatieve toestand, palliatieve en terminale fase.
- Aandoeningen en problemen in de mond: pijn, plekjes in de mond, droge mond, slechte adem.
- Twee extra instructievideo’s met een demonstratie van alle opeenvolgende handelingen bij het tanden poetsen bij een bewoner met een eigen gebit en het verzorgen van een gebitsprothese. Met de praktische uitvoering van deze handelingen kun je oefenen aan de hand van twee vaardigheden waarbij je de werkwijze volgens protocol uitvoert.
Praktijk en vragen
In deze e-learning komen verschillende praktijksituaties aan de orde. Met casuïstiek en open vragen word je uitgedaagd om de verworven kennis toe te passen. Het leerpad bevat tevens een onderdeel Documentatie met verdiepende stof.
Eindtoets
Om het leerpad af te ronden en accreditatiepunten te krijgen, maak je een eindtoets.
ALS JE DE E-LEARNING AFGEROND HEBT
Heb je de online cursus Mondzorg helemaal doorlopen? Dan heb je de volgende vaardigheden opgedaan:
- Je weet wat het belang is van mondzorg en mondverzorging en wat de taken zijn van betrokken zorgverleners.
- Je weet hoe je volgens protocollen en richtlijnen bewoners ondersteunt bij de dagelijkse mondverzorging.
- Je weet hoe je mondverzorging toepast bij verschillende groepen bewoners.
- Je weet hoe je aandoeningen en problemen in de mond signaleert en welke mondverzorging daarbij past.
- Je weet hoe je in verschillende praktijksituaties mondverzorging toepast bij zorgafhankelijke bewoners met een eigen gebit, met (gedeeltelijke) prothese, en zonder gebit.
- Je weet welke materialen en technieken je in verschillende praktijksituaties toepast.
BRONVERMELDING
Noordhoff maakt gebruik van landelijke- en EBP-richtlijnen. In de Introductie van het leerobject staan alle gebruikte bronnen behorende bij het leerpad.