Een rode jeukerige huid, een stoma die zich terugtrekt, uitdrogingsverschijnselen bij de patiënt. Bij patiënten met een stoma kunnen zich allerlei complicaties voordoen. Kennis van goede stomazorg is essentieel voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zeker als het om bewoners gaat die niet in staat zijn tot zelfzorg.
In de online cursus wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten rondom stomazorg. Na het afronden van de e-learning Stomazorg heb je kennis over de verschillende soorten stoma’s, weet je hoe je complicaties kunt voorkomen en herkennen en welke interventies je moet inzetten als deze zich toch voordoen. Ook heb je kennis over het begeleiden van patiënten en mantelzorgers naar zelfzorg.
Je bepaalt je eigen leerpad binnen de cursus en kiest de onderdelen die voor jou relevant zijn.
WAAROM DIT LEERPAD?
Bij bewoners met een stoma kunnen zich allerlei complicaties voordoen. De gevolgen kunnen vervelend zijn. Lekt de stoma bijvoorbeeld, dan kan de huid kapot gaan. Dat is pijnlijk en kan ook invloed hebben op het dagelijks leven van mensen. Ze kunnen bang zijn dat het weer misgaat en dat andere mensen hen ruiken.
Goede kennis over de werking van de verschillende soorten stoma’s is essentieel om goede zorg te kunnen verlenen. Ook dien je als zorgverlener de risico’s in te kunnen schatten en de oorzaken van problemen te achterhalen. Zo kan de oorzaak van een lekkage bijvoorbeeld zijn dat de stoma in een huidplooi ligt. Maar als de bewoner ligt, zie je dat niet altijd.
INHOUD ONLINE CURSUS STOMAZORG
De online cursus bestaat uit diverse onderwerpen, de zogenaamde leerobjecten. De leerobjecten samen vormen een leerpad. Tekst wordt afgewisseld met filmpjes en plaatjes. Door de diagnostische toets te doen, kun je je leerbehoefte bepalen en kiezen welke onderdelen noodzakelijk en relevant voor jou zijn. Je geeft dus zelf vorm aan je eigen leerpad.
In de online cursus Stomazorg komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Theorie over stomazorg met onder andere de kenmerken van een ileostoma, colostoma en urostoma.
- Zorg voor de cliënt met een stoma.
- De juiste toepassing van verschillende technieken en materialen rondom stomazorg.
- Het voorkomen van en de juiste handelswijze bij complicaties.
- Het irrigeren van de stoma.
- Begeleiding naar zelfzorg, voorlichting, advies en instructie aan de zorgvrager en mantelzorger.
Praktijk en vragen
In deze e-learning komen verschillende praktijksituaties aan de orde. Met casuïstiek en open vragen word je uitgedaagd om de verworven kennis toe te passen. Het leerpad bevat tevens een onderdeel Documentatie met verdiepende stof. Met het beoordelingsformulier voor self-assessment kun je je voorbereiden op een mogelijke praktijktoetsing. Dit formulier vind je in het leerobject Vaardigheid.
Eindtoets
Om het leerpad af te ronden en accreditatiepunten te krijgen, maak je een eindtoets. ALS JE
DE E-LEARNING AFGEROND HEBT
Heb je de online cursus stomazorg helemaal doorlopen? Dan heb je de volgende vaardigheden opgedaan:
- Je weet wat de kenmerken van de verschillende stoma’s zijn.
- Je kunt aan de hand van de (patho)fysiologie verklaren wat de indicaties en contra-indicaties zijn voor een stoma.
- Je kunt uitleggen wat de aandachtspunten zijn bij de zorgverlening van een bewoner die een stoma heeft.
- Je kunt het uitleggen hoe (de meest voorkomende) complicaties of problemen op de langere termijn ontstaan bij iemand die een stoma heeft.
- Je kunt uitleggen hoe je een colostoma van een bewoner moet irrigeren.
- Je kunt aan de hand van gegevens van de bewoner beredeneren op welke wijze je bij complicaties of problemen rondom een stoma de juiste interventies toepast om risico’s en verergering te voorkomen.
- Je weet hoe je de bewoner of de mantelzorgers kunt begeleiden naar zelfzorg.
BRONVERMELDING
Noordhoff Health maakt gebruik van landelijke- en EBP-richtlijnen. In de Introductie van het leerobject staan alle gebruikte bronnen behorende bij het leerpad.