Goed observeren en medicatie toedienen als een aanval te lang duurt. Dat zijn essentiële handelingen als een cliënt een epileptische aanval krijgt. Veel zorgprofessionals zijn daar echter onvoldoende van op de hoogte. Helene van Veen wil met haar medewerking aan het leerpad Epilepsie van ZorgPad Professional een bijdrage leveren aan de kennisoverdracht over de aandoening.

Helene van Veen werkt al dertig jaar in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Momenteel begeleidt ze jongeren met een licht verstandelijke beperking die bij Leekerweide wonen. Aan het begin van haar loopbaan merkte ze dat ze weinig kon doen en eigenlijk niet wist hoe ze moest handelen als cliënten een epileptische aanval kregen. Ze kreeg interesse in de aandoening en specialiseerde zich erin. Nu is ze onder meer deskundige epilepsie bij het opleidingscentrum van Leekerweide.

Observeren en registreren

Net als Helene vroeger, weten veel zorgprofessionals vaak niet goed wat ze moeten of kunnen doen als een cliënt een epileptische aanval heeft. ‘Het is bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat je goed observeert en registreert wat er tijdens zo’n aanval gebeurt’, licht Helene toe. ‘Dat is belangrijke informatie voor de neuroloog om te achterhalen waar de hiaten in de hersenen zitten en de juiste medicatie in te stellen. Als je als zorgprofessional bijvoorbeeld rapporteert dat de cliënt met de rechterhand begon te bewegen voordat de aanval begon, dan weet de neuroloog dat de aanval aan de linkerkant is begonnen. Ook is het van belang dat je weet hoe lang de aanval heeft geduurd.’ Verder is het essentieel dat de zorgprofessional medicatie toedient als de aanval langer dan vijf minuten duurt. Helene: ‘Anders kunnen de hersenen verder beschadigen door zuurstoftekort. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je die medicatie moet toedienen.’

“Veel zorgprofessionals weten onvoldoende wat ze moeten doen bij een epileptische aanval.”

Impact groot

Van een kennis die epilepsie heeft, hoorde Helene veel over de impact die een aanval kan hebben. Hoofdpijn, ernstige spierpijn, je dagen lang niet lekker voelen. Ook dat is een aspect van epilepsie waar meer bekendheid aan gegeven mag worden, vindt Helene. ‘Zeker als het om mensen van een verstandelijk laag niveau gaat. Die kunnen of willen niet altijd aangeven hoe ze zich voelen. En dan is het vaak al snel: “Nou Pietje, je kunt weer praten en je hebt geen koorts. Dus ga maar gewoon werken.”

Als cliënten goed ingesteld zijn op de medicatie, dan doet een aanval van epilepsie zich minder snel voor. ‘De aandacht ervoor zwakt dan vaak af’ vertelt Helene. ‘ Maar juist dan moet je je er als zorgprofessional bewust van blijven dat zo’n aanval zich alsnog nog kan voordoen.’

Helene van Veen auteur epilepsie ZorgPad Professional

Helene van Veen

Inhoudsdeskundige leerpad Epilepsie gehandicaptenzorg