Bij het Groene Hart Ziekenhuis gebruiken we al jaren e-learning om de kennis onder onze zorgprofessionals op peil te houden. We begonnen met zelf ontwikkeld materiaal, daarna stapten we over op de e-learning van Profportaal Zorg en later breidden we dit uit met CampusMed cursussen, die inmiddels zijn opgevolgd door ZorgPad Professional leerpaden. Veel modules worden ingezet met toetsing, maar de content wordt ook veel gebruikt als naslagwerk. Hoewel dit goed werkt, blijft de wereld van het leren natuurlijk ook veranderen onder invloed van de technologie. Bij onze medewerkers is er de behoefte aan een andere manier van leren. Ze willen geen lange stukken tekst meer leren.

Ik ben dan ook erg blij met de stap die nu gezet kan worden met ZorgPad: de transitie van de klassieke e-learning (CampusMed) naar een nieuwe, flexibele leeroplossing. ZorgPad Professional sluit helemaal aan bij het nieuwe leren. Geen standaard lange modules meer met veel tekst die je van a tot z moet doorlopen, maar leerpaden die bestaan uit losse leerobjecten en die we als organisatie zelf kunnen arrangeren per doelgroep. Wie wil dat nou niet?

Eigentijdse vorm van leren

ZorgPad Professional is een mooie balans in verantwoordelijkheid bij verschillende personen. Als afdeling opleidingen kunnen we de juiste leerpaden arrangeren voor de juiste doelgroep, maar de verpleegkundigen zelf hebben de verantwoordelijkheid om een keuze te maken uit de leerobjecten die ze op dat moment nodig hebben. Ze hoeven niet alles in een bepaalde volgorde te volgen, maar je kiest de leerobjecten en de werkvorm waar je behoefte aan hebt. Kortom, een eigentijdse vorm van e-learning.

De transitie van traditionele e-learning naar een flexibele leeroplossing is een mooie stap in de veranderende wereld van het leren.

Formeel leren

Door de nadruk op informeel leren zou je soms bijna e-learning, dus het formele leren, vergeten. Formeel leren is wat mij betreft heel belangrijk en zal nooit verdwijnen. Die goede basis heb je nodig voordat je de kennis toe kunt passen en kunt verfijnen, ondersteund door werkplekleren.

Vanuit mijn betrokkenheid bij Profportaal Zorg heb ik meerdere co-creatie projecten mogen doen met Noordhoff Health. Heel leuk en inspirerend om samen te werken en soms ook een uitdaging om twee werelden samen te brengen. Maar de juiste expertise uit het veld gecombineerd met expertise op het gebied van didactiek en e-learing is een prachtige combinatie. Wat mij betreft is Zorgpad Professional opnieuw een mooi voorbeeld van onze samenwerking met Noordhoff Health.

Jaco van der Worp praktijkverhaal ZorgPad Professional

Jaco van der Worp

Senior adviseur opleidingen
Landsteiner Instituut en Groene Hart Ziekenhuis Gouda
Redacteur Profportaal Zorg