Video learning in de zorg 15 februari 2021

“We leren effectiever met beelden”

Technologie verandert onze wereld en daarmee de wijze waarop we leren. Video is in trek, ook in het leerlandschap van zorgorganisaties. Terecht, vindt Blended Learning Specialist Pleun Lahaije. “Video is dé taal van nu. Mensen begrijpen beeld nou eenmaal beter dan alleen woorden.”

Pleuns rol bij Noordhoff Professional is Blended Learning Specialist, maar haar expertise ligt vooral bij video. En dan met name interactieve video. Zelf opgegroeid in een tijd die in hoge mate digitaal bepaald werd, beziet ze de vlucht die video learning de laatste jaren genomen heeft met veel enthousiasme. “Innovatie was hard nodig! De stap naar het digitaal aanbieden van leerstof was al wel gemaakt maar het bleef hangen bij tekst en plaatjes. Een boek achter glas dus in feite. Tijdens mijn studie ervoer ik zelf dat leren beter gaat met video. YouTube was mijn beste vriend. Natuurlijk vormden boeken de basis maar ik zocht context op YouTube en als ik dan in een praktische How To-video écht zag hoe iets werkte, bleef het meteen hangen in mijn hoofd.”

Tekst versus beeld

Wat Pleun omschrijft, is ook wetenschappelijk bewezen. Zo’n 90% van de informatie die in onze hersenen binnenkomt, is visueel. Deze informatie nemen we ook nog eens 600.000 keer sneller op dan tekst. Uit een onderzoek van consultancy bureau Insivia in 2010 blijkt daarnaast ook dat het visuele leersysteem van de hersenen dominant is voor zowel het korte als het langetermijngeheugen. Niet zo gek dus dat de retentie rate – oftewel de mate waarin nieuw geleerde stof blijft hangen – van digitaal leren veel hoger ligt dan klassikaal leren: maar liefst tot 60% hoger! Dit komt niet alleen doordat digitaal leren vaak visueel ondersteund wordt, maar ook doordat iemand die digitaal leert meer autonomie heeft.

Geef context en differentieer

Een deel van het succes van video learning zit ‘m in de inhoud van de video.  Pleun: “Video maakt het mogelijk dat je heel praktijkgericht leert. En dat werkt. We leren liever hoé we iets doen dan óver iets. Dus in plaats van in woorden te zien staan hoe je een infuus aanlegt, zien we liever in beeld hoe het in z’n werk gaat. Er is dan minder ruimte voor gissen; wat je ziet, dat is het, duidelijker kan haast niet. Je brein hoeft niet zelf de vertaalslag te maken van taal naar beeld. De context die praktijkgerichte video biedt, triggert, spreekt aan en boeit. Helemaal als je zorgt dat je differentieert; laat aan een woonbegeleider dus een setting zien in de gehandicaptenzorg en aan een ouderenverzorger een setting in een zorgcentrum.”

Trends

Pleun kent de trends op het gebied van video learning als geen ander. “De ‘how to-video’ is een evergreen; het is en blijft een populair middel. Daarnaast zien we steeds meer scenario based video’s. Carry Slee liep wat dat betreft jaren geleden al op de muziek vooruit met haar boek Hot or Not – Your Choice waarin je als lezer zelf de route kon kiezen. Elke route had zijn eigen consequenties voor het verhaal. De lezer kon experimenten en in alle veiligheid de ‘foute’ keuze maken. En als je érgens van leert, is het wel van fouten maken. Pas dit principe eens toe op een zorgmedewerker die moet leren reanimeren. De techniek van compressie geven leer je prima op een pop maar het emotionele aspect van de noodsituatie en hoe je dan reageert; daar leent een scenario based video zich goed voor. Je ziet dan bijvoorbeeld hoe de omgeving reageert als jij keuze a maakt en wat er gebeurt als je keuze b maakt. Ontzettend waardevol. Ik zie ook zeker toekomst in de verdere toepassingen van augmented- en virtual reality. Met een bril op handelingen uitvoeren; echter wordt het niet! Die bril vormt meteen ook de drempel voor veel mensen. Maar ik weet zeker dat dit ook voor de zorg de toekomst gaat zijn.”

Hapklare snacks

Het voordeel van video voor de lerende is dat hij kan leren op zijn eigen moment, zijn eigen plek en dan alleen dát wat relevant is. Wat ze nog niet weten of wat op dat moment actueel is omdat de regelgeving daar om vraagt. “Bij Noordhoff zeggen we dan ook: video first!”, aldus Pleun. “Zorgmedewerkers kunnen dankzij leren via video snel en goed voorbereid aan de slag met datgene waar ze ‘s ochtends hun bed voor uit komen: zorgen voor hun patiënten of cliënten. We verrijken ZorgPad Professional met scenario based video’s en praktijkgerichte casussen doorspekt met context. Video’s waarin handelingen worden uitgelegd, krijgen een menu zodat je snel naar het gedeelte kunt waar het jou om gaat. Hapklare, korte snacks dus in plaats van een hele module waar je je doorheen moet werken.”

Microlearning ‘Oren uitspuiten’

“Op dit moment loopt er een pilot met een e-learning over het thema ‘oren uitspuiten’. Een aantal klanten gaf aan hier behoefte aan te hebben. We maakten een e-learning over de autonomie en fysiologie van het oor, met een afbeelding met korte uitleg erbij en de nadruk op een video waarin de handelingen getoond worden. Mét een menu natuurlijk. Een animatievideo met de meest gestelde vragen maakt deze e-learning compleet. Doordat deze e-learning verschillende leervormen bevat, kunnen we goed kijken wat aanslaat en wat niet. Over een paar maanden weten we dan weer meer over hoe zorgprofessionals willen leren en kunnen we nog gerichtere keuzes maken.”

Aan de slag!

De grootste misvatting over video is dat het per definitie veel tijd en geld kost om ze te maken, stelt Pleun. “We hebben zo’n beetje allemaal een smartphone met goede camera. Dure apparatuur is allang geen voorwaarde meer om zelf goede video’s te maken. Mijn tip: ga gewoon aan de slag! En duik zeker ook eens in ons trainingsaanbod. We helpen je graag bij het maken van video’s waarmee je medewerkers effectiever, leuker en relevanter leren.”

Tags : ,