5 november 2019 36 x bekeken

Vanaf 2020 geldt de Wet zorg en dwang. De kern van de wet is dat onvrijwillige zorg niet is toegestaan, tenzij het echt niet anders kan. Zorgprofessionals moeten probleemgedrag en risicosituaties in principe met vrijwillige zorg oplossen. Met het leerpad Wet Zorg en Dwang van ZorgPad Professional kunnen zorgprofessionals zich voorbereiden op de nieuwe wetgeving. Hierbij komen valkuilen en interventies aan de orde, die je in de dagelijkse praktijk tegen kunt komen.

Onvrijwillige zorg

Het is al jarenlang de bedoeling om onvrijwillige in de zorg af te bouwen. Toch komt onvrijwillige nog in alle branches voor. In de verzorgings- en verpleeghuizen gaat het voornamelijk om zorgvragers met psychogeriatrische aandoeningen en mensen met een verstandelijke beperking. Zorgverleners zetten onvrijwillige zorg maatregelen meestal in met goede bedoelingen. Toch zijn ze vaak in strijd met wettelijke regels. Bovendien kunnen onvrijwillige zorg maatregelen zeer heftig zijn voor de zorgvrager en een tegengesteld effect hebben. Zo leiden fixerende maatregelen, zoals een onrustband, tot meer onrust bij bewoners. Hierdoor wordt er sneller psychofarmaca gegeven om de bewoner tot bedaren te brengen. Psychofarmaca hebben vaak bijwerkingen en verhogen de kans op vallen.

Interventies afbouwen en weglaten

Vanaf 2020 geldt de Wet Zorg en dwang. De kern van de wet is dat onvriijwillige niet toegestaan is, tenzij het echt niet anders kan. Zorgprofessionals moeten probleemgedrag en risicosituaties in principe met vrijwillige zorg oplossen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Wat doe je als een bewoner boos en onrustig is en je mag geen rustgevende medicatie geven? Het is belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn voor interventies die de vrijheid beperken. Dit begint bij bewustwording over wat onvrijwillige zorg is. Zorgprofessionals moeten weten hoe ze die interventies kunnen afbouwen. Of nog beter: weglaten.

Over het leerpad

In de online cursus wordt uitgebreid ingegaan op allerlei aspecten rondom onvrijwillige zorg. De bewoner, bewustwording van de zorgverlener en de nieuwe wet zijn de onderwerpen die centraal staan. Per branche is een leerpad samengesteld:

 

 

Tags :